12
dec.

La ce trebuie să te uiți atunci când îți amenajezi locuința: lumina.

Pentru a primi direct pe email informații despre arhitectură și locuire, abonează-te la newsletter: www.designarhitectura.ro/orasul

Lumina este foarte puțin băgată în seamă atunci când cineva își amenajează locuința chiar dacă, din punctul meu de vedere, este un element extrem de important pentru a crea atmosfera dorită.

Căutăm tot felul de corpuri de iluminat care să ne impresioneze ca aspect dar atunci când le montăm ne dăm seama că plafoniera emană o culoare, banda led o alta, iar lampadarul nu se potrivește cu niciuna dintre primele două.

Este important să stabilim mobilarea fiecărei încăperi încă dinainte să începem amenajarea locuinței. Mai mult ca sigur trebuie reconfigurate unele rețele electrice. De exemplu, mie îmi place să am într-un living cel puțin trei surse de iluminat, ce obligatoriu să se aprindă separat: corpul de iluminat central, un lampadar în zona canapelei sau a colțului de relaxare/ citit și încă o sursă de lumină ambientală pentru momentele în care te relaxezi la un film ori bei un pahar de vin pe muzică jazz. Această lumină ambientală poate fi ori într-o scafă, la îmbinarea dintre peretele din spatele canapelei și tavan, ori în plintă (vezi aici un model de plintă în care se poate monta bandă led).

Le fel, dormitoarul este bine să fie prevăzut cu câte un corp de iluminat în zona fiecărei noptiere, care să se aprindă separat față de restul iluminatului din încăpere. Astfel, atunci când noaptea unul dintre parteneri vrea să citească, poate să își aprindă propria lumină, discretă, ce este direcțională (să nu lumineze întreaga încăpere). În ultimii ani se poartă pendulele atârnate din tavan, veiozele de pe noptieră dispărând ușor din preferințele oamenilor. Eu folosesc chiar și pendule de modele diferite, astfel încât fiecare să își pună propria amprentă pe partea lui/ei de pat. De asemenea, folosesc adesea și combinația de pendul într-o parte a patului și aplică pe perete deasupra celeilalte noptiere.

Pentru a alege corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare încăpere, iată câteva informații pe care trebuie să le cunoști înaintea oricărui research:

  • Puterea luminii: un bec normal incandescent, așa cum îl știm noi, are aproximativ 1360-1500 lm (lumeni). Lumenul măsoară cantitatea de lumină emisă pe secundă și de când cu toții ne uităm la consum, suntem nevoiți să facem comparații pentru a ne da seama dacă puterea unui bec este suficientă pentru spațiul nostru. Dacă becul incandescent de 100w are 1500 lm, iar becul incandescent de 60w are 710-780 lm, trebuie să știm să alegem înlocuitorul economic sau led urmărind aceste valori.

Pentru un living, recomand o putere totală peste 2000 lumeni, într-o magazie poate scădea și la 700-900 lumeni, iar pentru citit ocazional (lumina deasupra noptierei) lumina poate să scadă la 400-600 lumeni.

  • Temperatura/ culoarea luminii este reprezentată de numărul de kelvini ce de cele mai multe ori este trecut pe cutia cu care se vine becul. Astfel, lumina caldă are sub 3000k și se folosește în special în dormitor și eventual living, lumina neutră are 4000k și se folosește în bucătărie și băi, iar lumina rece are peste 5500k și se folosește în spațiile de lucru și birouri. Detalii
  • Protecția la apă este și ea vitală la amenajarea unei locuințe și este reprezentată de literele IP (ce reprezintă abrevierea din engleză ingress protection – protecție). Trebuie să știți foarte clar că pentru a amplasa spoturi deasupra zonei de duș, de exemplu, trebuie să vă asigurați că aveți IP44 la corpul de iluminat. Asta înseamnă că este protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine cu diametru de 1 mm și împotriva stropirii apei din toate direcțiile. În restul spațiilor, un IP20 este suficient. Mai multe detalii aici.

Am pățit-o și eu ca după ce am montat toate corpurile de iluminat cu lumină neutră, să vină producătorii mobilierului de bucătărie și să monteze banda led de sub corpurile suspendate cu lumină caldă. Îți spun sincer că nu poți trăi cu așa o combinație astfel că este pur și simplu obligatoriu să îți alegi întreaga lumină dintr-o încăpere de aceeași culoare, să verifici ca lumina să fie suficient de puternică (mai ales în cazul LED-urilor unde puterea poate să fie atât de mică încât să nu te ajute cu nimic) și, evident, să pui niște corpuri de iluminat cu protecție în spațiile umede și la exterior.

Pentru a primi direct pe email informații despre arhitectură și locuire, abonează-te la newsletter: www.designarhitectura.ro/orasul