08
feb.

Cum poți readuce mobila veche la viață

Povestind zilele acestea cu o potențială clientă ce își dorește serviciile noastre de design interior pentru readucerea la viață a casei părintești, lăsată pustie de peste cinci ani, mi-am dat seama că are dreptate atunci când spune că nu toată lumea vede mobila veche ca fiind una ce poate fi utilizată și într-un spațiu nou, modern.

Probabil că cei cinci ani de studii în domeniul conservării și restaurării picturilor și a hârtiei la Muzeul Brukenthal precum și a obiectelor de piatră și lemn la Complexul Muzeal ASTRA Sibiu m-au lăsat să cred că este la îndemâna oricui să își imagineze mobila veche într-un spațiu nou ori chiar reutilizarea mobilierului de lemn sub o altă formă decât a fost el gândit inițial.

În ultimii ani am realizat mai multe proiecte de design interior ale clădirilor vechi, unele dintre ele fiind chiar și monumente istorice. De fiecare dată am încercat să păstrăm autentic spațiul, adus în contemporaneitate, evident. Iar păstrarea pieselor de mobilier vechi nu doar că oferă o amprentă aparte locului dar, de cele mai multe ori, reduc simțitor bugetul de amenajare.

În acest sens am și acordat anul trecut un interviu celor de la Kanal D, care au prezentat parte din procesul de readucere la viață a mobilierului vechi precum și refolosirea lemnului dintr-o șură ce și-a găsit sfârșitul nu de mult timp – toate folosite în proiectul nostru de design interior.


În amenajarea spațiului nou am folosit două fotolii vechi, o măsuță de cafea și un taburet ce le-am vopsit în alb pentru a oferi o notă de eleganță și le-a retapițat cu o stofă franțuzească foarte interesantă.

De asemenea, pentru designul patului am folosit doi caferi vechi în loc de picioare, tăblia fiind și ea din elemente de lemn recuperate dintr-o șură veche, demolată. Lemne ce se regăsesc la mai multe elemente în proiectul nostru de design interior. De exemplu, baia de serviciu are pereții în întregime construiți din acest lemn, recuperat și reutilizat pentru a oferi spațiului o notă de vechime.

Apartamentul, așa cum l-am gândit, are un aer autentic și datorită mobilei vechi adusă în contemporaneitate, turiștii ce îi vor trece pragul putând simți pe deplin că se află într-o casă monument istoric din centrul Sibiului.