La ce trebuie să te uiți atunci când cumperi sau amenajezi un apartament: băile.
Pentru a primi direct pe email informații despre arhitectură și locuire, abonează-te la newsletter: www.designarhitectura.ro/orasul
Orice facultate de arhitectură te învață suprafețele minime ce trebuie să le aibă spațiile într-o locuință. Biblia arhitectului (Neufert1) este o carte de aproape 700 de pagini, cu peste 6.900 de ilustrații și tabele ce detaliază absolut tot ce trebuie detaliat pentru a-l ajuta pe un arhitect în proiectare. Mai mult, parte din aceste lucruri există și în Legea locuinței (114/1996) ce ne spune și ea suprafețele minimale, în funcție de numărul de camere și număr de locuitori (vezi aici).
Cu toate astea, nu am auzit niciodată de vreun proiect respins de către vreo Primărie din România pe motiv că spațiile proiectate nu respectă suprafețele minimale pe care legea le cer. Așa că trebuie să aveți singuri grijă de voi atunci când sunteți în căutarea unei locuințe.
Pe lângă suprafețele minimale, trebuie ținut cont și de configurația spațiilor.
BĂILE
- Baia în care te pierzi mergând de la wc până la lavoar
Lucrăm la designul interior al unei case construită recent. Proiectul inițial prevedea o baie matrimonială la care ajungeai trecând prin două dormitoare. Vedeți mai jos minunăție de proiect realizat de un arhitect sibian, cu un dormitor secundar de nici 10 mp, ce are și un colț ciudat ce nu înțeleg cum ar putea fi folosit.
În fine, construcția de fapt nu respectă arhitectura (de ce nu mă mir, oare?) zidul dintre baie și dormitorul mic fiind mutat mai la dreapta, rezultând o baie de 2,65 x 3,47 cm., așa cum am desenat-o eu cu albastru mai sus. Lavorul pierdut undeva după mașina de spălat, în capătul opus toaletei, a reușit să convingă clienții că nu este o baie de păstrat. Așa că am spart toată gresia și faianța, am modificat instalațiile și a rezultat o baie în care ți-e mai mare dragul să intri. O minunăție cu duș și cadă amplasate pe o treaptă placată cu lastre mari de piatră Rain Forest.
- Baia în care te speli pe mâini cocoțat peste wc
Tocmai săptămâna asta trebuie să modificăm pentru a doua oară instalația dintr-o baie chinuită a unui apartament construit pe vremea comunismului. Cei 127 cm. lățime ai băii, nu ne permit să montăm lavoarul freestanding, așa cum plănuisem. Astfel că trebuie să facem un artificiu, montând un lavoar încadrat aproape pe colțul băii, iar toaleta am ales-o cu câțiva cm. mai puțin adâncă decât sunt cele obișnuite (vezi aici).
Întotdeauna atunci când există probleme de spațiu, se găsesc obiecte sanitare mai atipice.
- Baia în care nu poți deschide ușa din cauza mașinii de spălat
Tocmai ce am terminat de amenajat un apartament unde o provocare în designul interior a fost baia mică. Asta pentru că în realitate nu a dat conform proiectului, baia având de fapt 140 cm lățime, nu 145 cm, așa cum era prevăzut în planuri. “Doar 5 centimetri” ați putea spune dar, iată, că acești cinci cm. ne-a făcut să nu putem păstra ușa inițială, fiind obligați să o micșorăm la doar 65 cm De ce asta? Păi…
Clienții și-au dorit să monteze și un uscător de haine, peste mașina de spălat tradițională. Cel mai mic uscător s-a dovedit să fie de 66,3 cm. Iar atunci când a fost încorporat într-un dulap închis, tot acest ansamblu a ajuns să aibă 70 cm adâncime. V-ați prins: scăzând adâncimea uscătorului din cei 140 cm ai încăperii, rezultă un spațiu util rămas de doar 70 cm, insuficienți pentru ușa proiectată inițial.
Iar ca să nu riscăm, am optat și pentru modelul de ușă cu balamale ascunse, reușind să câștigăm astfel încă 3 cm din spațiul necesar deschiderii ușii. 110 euro mai târziu, am reușit să împăcăm și capra și varza.
Dar cum trebuie să arate băile?
“Atenție la planurile nemobilate ale apartamentelor – dacă pe plan nu sunt desenate obiectele sanitare, iar conturul camerei nu e dreptunghiular, îți vei lua creierul la înjurături când intri cu cada pe ușă. Deoarece cada e un obiect sanitar pervers – încape doar unde încape, niciodată în spații unde nu încape, și nici nu stă cuminte ca celelalte, pe care le lipești tu pe ce perete vrei.” Disconfort Residence – cum să identifici capcanele din schița apartamentului pe care vrei să îl cumperi. Autor: arh. Radu Negoiță.
Ciudat sau nu, trebuie să cunoști dimensiunea unei căzi de baie atunci când proiectezi o casă. La fel de bine, ar fi de preferat să te gândești la asta și în momentul în care cumperi una.
În ultima perioadă, unii clienți au pretenții clare cu privire la înălțimea toaletei. Mulți umblă cu ruleta după ei în vizite pentru a măsura vasul wc al prietenilor, până găsesc înălțimea perfectă. Dar uită să măsoare și distanța minimă din vasul wc până în peretele lateral sau cea dintre wc și bideu.
Manualul Arhitectului arată că ridicarea confortabilă de pe toaletă se face atunci când între peretele căruia îi este adosat vasul de wc și cel opus există o distanță de 140 cm (vezi și excepții în desenele de mai jos), iar între vasul wc și peretele lângă care este montat, să fie minim 25 cm.
Spațiile pot fi diverse dar am ales câteva modele de băi2 dintre cele mai comune. Țineți minte că trebuie să căutați mașina de spălat haine pe planul de arhitectură (fie ea în baie ori pe hol), altfel riscați să nu aveți unde să o puneți în casă. De obicei ea nu apare niciunde, urmând să vă clarificați singuri locul unde să o puneți… după ce aveți deja cheile apartamentului.
Da, da, planurile de mai sus nu au desenate ușile ce trebuie neapărat să le luați în calcul. Atât pentru a vă asigura că puteți băga mașina de spălat sau vana de cadă, dar și pentru a nu lovi un obiect montat în baie atunci când deschideți ușa.
Recomand să vă clarificați clar tipul ușii și dimensiunile ei încă dinainte de a face orice lucrări în baie. Ar fi aiurea să trebuiască să spargeți apoi din faianță pentru că ați lăsat golul ușii prea mic. Și la fel de aiurea ar fi să vedeți din hol o fâșie de gresie pentru că nu v-ați gândit unde vine foaia de ușă poziționată, astfel încât să faceți trecerea dintre parchet și gresie chiar sub ea.
Iar lavoarul trebuie să știți că întotdeauna trebuie pus la 85 cm înălțime. Poți merge cu el până la 90 cm dar nu mai mult. Altfel pățești să nu te poți spăla pe mâini în el.
Pentru a primi direct pe email informații despre arhitectură și locuire, abonează-te la newsletter: www.designarhitectura.ro/orasul
1 Publicată și în România sub denumirea „Neufert – Manualul arhitectului”, Ediția a 37-a, adăugită și prelucrată. Coordonator: Hanna Derer
2 Architect’s Data (Third Edition), autori: Ernst and Peter Neufert