American Corner

Dată2021
LocalitateSibiu, jud. Sibiu
FazaConcept
ClientAmbasada SUA
CategorieDesign interior, management de proiect

Ambasada SUA la București și-a dorit să deschisă și la Sibiu un American Corner, așa cum și alte orașe din țară au. Dar am dus provocarea mult mai departe astfel că am gândit un adevărat centru american pe un întreg etaj al Bibliotecii Județene ASTRA, cu posibilitatea de extindere și pe terasa panoramică de la etajul 5 al bibliotecii.

Transformarea spațiului de lectură de la Biblioteca Județeană Astra din Sibiu într-un American Space, oferă posibilitatea uneia dintre cele mai importante biblioteci din Romînia să își primească publicul larg într-un spațiu de aproape 300 mp cu un design vibrant și o amenajare eficientă.

Designul propus este împărțit vizual pe mai multe zone, printr-o paletă de culori diferențiată a mochetei, în funcție de destinația spațiului – mochetă roșie pentru zonele de circulație, mochetă albastră pentru spațiile destinate întâlnirilor, workshopurilor sau studiului individual.

De asemenea, zonele sunt delimitate și prin mobilier, rafturile cu cărți construite special pentru acest mare open-space împărțind zonele și fizic, oferind totodată intimitatea necesară studiului individual, de exemplu. Rafturile cu cărți au și rolul de a atenua gălăgia venită din spațiile de întâlnire, la acest lucru contribuind și panourile acustice mobile ce pot fi poziționate în încăpere în funcție de necesități.

Recepția
Publicul este primit cu un birou de recepție în zona intrării, astfel încât să fie un loc potrivit pentru a obține informații ori să fie direcționat. De asemenea, tot în această zonă există posibilitatea amplasării pe viitor a unui info-chioșc digital, de la care oamenii să poată afla în timp real unde pot găsi o anumită carte (pe ce raft este cartea, dacă aceasta este disponiblită sau este rezervată de altcineva). La placare, vizitatorul poate scana cartea, folosing un qr code, pentru a o împrumuta acasă.

Info Space
Zona info este parte din digitalizarea spațiului, putând fi disponibilă atât pentru cei ce folosesc propriul laptop cât pentru cei ce vor să caute informații pe laptopurile/iPad-urile puse la dispoziție de către Biblioteca Astra. Se folosesc scaune înalte, având o vedere luminoasă spre terasa de unde se vede panorama orașului Sibiu.

Informal Lounge Space
Zona de întâlniri este prevăzută cu fotolii ce pot fi rearanjate în funcție de necesitățile de moment ale vizitatorilor. Această zonă poate fi folosită inclusiv pentru mici workshopuri sau prezentări, ori pentru întâlniri în grupuri restrânse, având posibilitatea de a amplasa în apropiere un tonomat de cafea ori de sandwichuri.

Multifuncional Space
Zona multifuncțională este situată în centrul spațiului, având o înălțime foarte mare. Aici vor fi amplasate canapele modulare ce pot fi reconfigurate în funcție de necesitățile de moment, sau pot fi înlocuite cu scaune de conferință pentru a găzdui o prezentare destinată grupurilor de 16-20 persoane. Aici există și un ecran de proiecție amplasat pe tavan, ce poate fi deschis cu telecomandă, în fața unei biblioteci înalte ce devine astfel emblema colaborării Bibliotecii Județene Astra cu American Space.

În spatele corpului de mobilier înalt, ce acomodează în el cărți, se crează astfel zona liniștită.

Private Space
Zona liniștită este delimitată atât vizual cât și fizic de restul spațiilor, aici vizitatorii putând să studieze individual și să citească o carte în liniște. Spațiul este înconjurat de rafturi cu cărți, tocmai pentru a oferi senzația de intimitate și pentru a estompa gălăgia venită din spațiile de întâlniri. Cărțile de pe rafturi pot fi împrumutate, păstrând astfel destinația inițială a spațiului – sală de lectură.

Private Meeting Space
Sound room. Deoarece oamenii vin la bibliotecă pentru a citi și studia în liniște, trebuie oferită posibilitatea oamenilor de a avea întâlniri în 4-6 oameni ce de obicei sunt mai zgomotoase. În acest scop, vom ampasa un sound room de aproximativ 2,7×2,7 m, prevăzut cu pereți de sticlă și cu pereți capitonați care să absoarbă gălăgia. Astfel, întâlnirile pot avea loc fără teama că deranjează restul vizitatorilor.

Makerspace
Un aspect important este acela de a oferi posibilitatea vizitatorilor de a crea, descoperi și a colabora. Astfel, un spațiu acum puțin folosit al sălii de lectură va fi transformat într-un Makerspace ce va fi dotat pe viitor cu calculatoare, imprimante, imprimantă 3D și ustensile necesare pentru a crea. Whiteboard-urile sunt și ele parte al acestui spațiu, panourile acustice putând fi folosite pentru a delimita zona de restul spațiului, astfel încât să nu deranjeze restul vizitatorilor.

Semi-Private Meeting Space / Classroom Space
Retras față de restul spațiilor, câteva mese și scaune transformă acest mic spațiu într-un loc semi-privat de întâlniri ori într-o zonă de clasă în situația în care sunt 4-6 participanți. De asemenea, acest spațiu poate fi folosit ca anexă pentru Makerspace.

Planuri de viitor
Cei 300 mp de terasă pot fi folosiți ca o extensie a American Corner unde se pot găzdui evenimente culturale și întâlniri educative.
Mai mult, terasa poate fi ușor transformată într-o zonă de întâlniri ori de adunări în cazul organizării de eveniemnte în spațiul interior.